De Pillo Pijlers en de LACCS Methode

Pillo is breed inzetbaar door haar zeer intuïtieve interacties; knuffelen, knijpen, draaien & schudden. Het kussen stelt iedereen in staat de games te besturen.
Pillo games zijn gemaakt voor een breder publiek dan de traditionele consoles en controllers. Hierdoor zien we dat Pillo ontzettend goed aansluit bij de doelgroep ernstig meervoudig beperkt (EMB). Daarbij wordt Pillo vaak gebruikt op dagbestedingen voor mensen met EMB. Dit is natuurlijk erg leuk, maar wat nou als Pillo ook ingezet zou kunnen worden om de zorgdoelen van cliënten te behalen. Als deze zorgdoelen stap voor stap worden behaald, zal de kwaliteit van leven van de cliënt ook stap voor stap verbeteren. Lees in dit artikel hoe de Pillo bij kan dragen om je zorgdoelen te behalen, en dit ook nog eens op een leuke en speelse manier.

De LACCS Methode

Voordat we Pillo gaan inzetten om een zorgdoel te behalen moeten we eerst weten wat de LACCS-methode is. Veel zorginstellingen in Nederland gebruiken deze methode al. De LACCS-methode is een methode ontworpen voor iedereen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen (EVMB). Het geeft je de handvaten die je als begeleider nodig hebt. De LACCS-methode bestaat uit vijf LACCS-gebieden. Voor een goed leven moeten alle vijf gebieden in orde zijn. Deze vijf gebieden gaan over de menselijke behoeften die iedereen heeft: een lijf zonder pijn, lekker slapen, dingen doen die je leuk vindt, zo nu en dan iets nieuws ondernemen, je begrepen, geliefd, gewaardeerd en verbonden voelen met de mensen om je heen.
Elke letter van de LACCS staat voor één gebied:

  • Lichamelijk welzijn 
  • Alertheid
  • Contact
  • Communicatie
  • Stimulerende tijdsbesteding

Pillo Pijlers

Er zijn vijf Pillo pijlers ontwikkeld die gebaseerd zijn op de LACCS-methode. Binnen elke pijler vallen games die helpen om een bepaald doel te behalen. Deze doelen behalen verbetert de kwaliteit van leven.

Pillo Pijlers

Fit Pijler
Chill Pijler
Contact Pijler
Life Pijler
Fun Pijler

LACCS gebieden

Lichamelijk welzijn
Alertheid
Contact/communicatie
Stimulerende tijdsbesteding
Spelen (dagbesteding)

Per Pijler

Pillo Fit

De Pillo Fit pijler staat voor het stimuleren van beweging. Alle games waar je actief van wordt vallen binnen deze pijler. In deze Pijler kun je games doen waarin je bepaalde bewegingen oefent. Tips om het kussen op meerder manieren te gebruiken zoals bijvoorbeeld in de nek of onder de voeten zijn in deze pijler verwerkt. Daarnaast kan een hele groep samen van de games genieten door bijvoorbeeld samen muziek te maken met Pillo Muziek Game.

Pillo Chill

De Pillo Chill pijler is er voor om tot rust te komen. Binnen deze pijler vallen games om te snoezelen, rustig te worden voor het slapen of overprikkeling tegen te gaan. Het kussen wordt bij deze pijler meer gebruikt als knuffel of als middel om de ademhaling te synchroniseren. Cliënten spelen deze games afzonderlijk van de groep om maximaal te kunnen ontspannen.

Pillo Contact

De Pillo Contact pijler is gericht op het contact tussen de cliënten, de verzorgers en de familie. Binnen deze pijler vallen alle multi-player games (games waarbij men met meerdere tegelijkertijd speelt).

Pillo Life

De Pillo Life pijler is er om te leren over dagelijkse dingen in het leven. Binnen deze pijler leer je over diergeluiden of over hoe je een eitje bakt. Dit leer je stap voor stap in de games die binnen deze pijler vallen.

Pillo Fun

De Pillo Fun pijler is er zodat er ook games gespeeld kunnen worden zonder een bepaald doel. Deze pijler is handig voor dagbesteding. Onder deze pijler staan alle games die niet specifiek gemaakt zijn voor een bepaald doel uit de LACCS-methode.

Stappenplan

Wie heeft de behoefte

Bekijk wie behoefte heeft aan Pillo. Dit kan een individu zijn, maar ook een groep bewoners. Deze behoefte kan ontstaan vanuit een zorgdoel of een affiniteit. Vervolgens kan Pillo ervoor zorgen dat een bepaalde behoefte van de cliënt vervult kan worden.

Wat is het doel

Bedenk voor welk doel je Pillo wilt inzetten en wanneer je deze hebt behaald. De meest voorkomende doelen waarvoor Pillo ingezet wordt zijn:

  • Activeren van de cliënt
  • (Specifieke) bewegingen stimuleren
  • Actie reactie besef trainen
  • Rustig wakker worden/opstaan
  • Snoezelen
  • Tot rust komen
  • Contact leggen met anderen
  • Samen spelen
  • Nieuwe dingen leren over het dagelijks leven
  • Dagbesteding (gamen)

Binnen welk LACCS gebied past dit doel

Bepaal binnen welk LACCS gebied dit doel past.

Kies de bijpassende Pillo Pijlers

Bepaal de passende Pillo Pijler zoals hierboven vernoemd.

Spelen maar!

Kies een spel binnen de gekozen pijler of speel de hele pijler met de playlist modus.

Noteer de vooruitgang

Noteer de behaalde doelen. Zo kan worden gemeten of de kwaliteit van leven is verbeterd. Dit kan in het persoonlijk profiel van een cliënt worden bijgehouden. Maar ook in het weekprogramma of jaarlijks LACCS overleg.

Erachter komen of Pillo wat voor u of uw cliënten is?

Gaat er na het zien van de (spellen van) Pillo iets kriebelen? Ben je benieuwd of de vernieuwde Pillo het leven binnen jouw zorginstelling kan verbeteren? Vraag dan een demo aan en probeer Pillo gratis uit. 

  • Een Pillo starterset op jouw locatie
  • Geheel kosteloos en vrijblijvend
  • Uitleg en begeleiding van een teamlid