Ontdek Pillo’s nieuwste muzikale avontuur!

Misschien is het je al opgevallen tijdens het updaten van je Pillo Play-app: het gloednieuwe Pillo-spel. Na drie intense ontwikkelingsmaanden en waardevolle feedback van diverse zorginstellingen is hij eindelijk hier: de Magische Muziekshow! Deze frisse creatieve toevoeging is speciaal ontworpen voor spelers met (ernstig meervoudige) beperkingen. In deze blog nemen we je graag mee in de mogelijkheden van het spel, het ontwikkeltraject, en laten we zien hoe je het als begeleider effectief kunt inzetten voor verschillende doeleinden.

Magische Muziekshow

Betreed het podium en ontdek ons nieuwste avontuur, waar jij de regisseur bent van je eigen show. De Magische Muziekshow biedt een scala aan instrumenten, van trompetten tot gitaren, die je met de Pillo kunt bespelen. Herken je de bekende deuntjes? Speel dan mee met het juiste ritme! Of misschien geef je er de voorkeur aan om op willekeurige momenten je eigen deuntjes te laten klinken?

De Magische Muziekshow is zorgvuldig ontworpen om te prikkelen, zelfregie te bevorderen en is bovenal heel erg leuk. Deze game valt binnen de Pillo Pijlers van communicatie, fun en fysieke activiteit. Spelers van alle leeftijden kunnen genieten van het bespelen van instrumenten en het herkennen van melodieën. Terwijl het natuurlijk leuk is om op onverwachte momenten op de trompet te toeteren, blijft de vraag: kun je je publiek laten groeien door het juiste ritme te vinden?

Begeleiding van muziek

Muziek heeft een buitengewone impact op mensen, en dit geldt zeker ook voor mensen met Ernstig Meervoudige Beperkingen (EMB). Ondanks de vaak aanzienlijke communicatieve en motorische uitdagingen, kan muziek fungeren als een krachtig instrument om verbinding te maken, emoties te uiten en zintuiglijke stimulatie te bieden. Bovendien kan muziek een speels effect hebben, wat spontane zelfexpressie uitlokt en zijn bepaalde instrumenten universeel herkenbaar.

De Magische Muziekgame speelt slim in op deze kracht van muziek. De speler heeft de mogelijkheid om willekeurige instrumenten zoals een trompet, harp of gitaar te bespelen. Door op de Pillo te drukken, produceert het instrument een toon, waarbij de speler zelf kan kiezen om de Pillo kort in te drukken voor een korte toon of ingedrukt te houden voor een langere toon. Al snel wordt duidelijk dat de tonen een herkenbaar melodietje vormen, zoals ‘Vader Jakob’ of ‘Schipper mag ik overvaren?’. De speler heeft hierin zelf de keuze: ga je proberen het melodietje op het juiste ritme mee te spelen? Dan zie je het publiek groeien en het podium steeds verder versierd worden. Kies je voor je eigen ritme? Laat dan je creativiteit de vrije loop!

Deze spelervaring maakt de Magische Muziekgame geschikt voor mensen met verschillende niveaus. Subtiele visuele en auditieve beloningen worden toegekend wanneer het ritme juist wordt gespeeld, zonder afkeurend te zijn als het juiste ritme niet wordt bereikt. De podia en achtergronden zijn prikkelarm ontworpen, zonder gebruik te maken van flitsende lichten in de beginnende niveaus. Pas wanneer een speler een hoog speelniveau bereikt, wordt het podium wat levendiger met animaties en bewegingen.

Alle aspecten van de Magische Muziekgame zijn ontwikkeld in samenwerking met spelers en verzorgers van mensen met EMB. Voortdurende feedback en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat het spel naadloos aansluit op de leefwereld en het juiste gebruik van prikkels vooropstaat.

Voor alle niveau’s

De eenvoud van de Magische Muziekshow in de beginnende niveaus maakt het spel uitermate geschikt voor diverse doeleinden. Stel, je hebt een cliënt die enorm nieuwsgierig is naar muziek en herkenbare melodieën. Overweeg dan om het spel in te zetten om fysieke activiteiten uit te lokken, zelfs als onderdeel van fysiotherapie. Gebruik de Pillo-controller om verschillende bewegingen te stimuleren, zoals het draaien van de polsen of het toepassen van kracht met een minder sterke hand. Begin met het instellen van de Pillo-controller op de meest gevoelige stand via het aanpassingsmenu en moedig de cliënt aan om het melodietje te spelen. In de volgende speelsessie kun je de gevoeligheid van de Pillo-controller aanpassen naar gemiddeld en zien of de cliënt dezelfde handeling kan uitvoeren met meer kracht. Op deze manier benut je de kracht van muziek om zorgdoelen te bereiken, waardoor fysiotherapie niet alleen effectief is maar ook plezierig voor de cliënt.

Begeleid je een speler met een hoger niveau? Probeer dan de multiplayer-optie eens uit! Zo kunnen jullie samen twee verschillende instrumenten bespelen en gezamenlijk het melodietje laten klinken, als een heuse band! Kunnen jullie er samen voor zorgen dat de zaal gevuld wordt met enthousiast publiek? De multiplayer-optie is eenvoudig te activeren door een tweede Pillo te verbinden.


Echt bijzonder hoe je met de Pillo een melodie kan produceren. Heel gaaf. Het drukverschillend is tof, zo heb je echt controle over de noten (lang of kort). Deze controle maakt het denk ik weer leuker voor meerdere niveau’s (niet alleen beleven). De vormgeving vinden we ook mooi en kloppend. Niet te groot kleurspectrum, daarmee niet te overdreven. Juist perfect om overprikkeling te voorkomen.

– Dane Klaessens, Werkbegeleider Living lab pluryn

Vergeet je Pillo niet te updaten!

Zorg ervoor dat je Pillo Play app up-to-date is, zodat je kunt genieten van dit nieuwe spel! Update eenvoudig door je Apple TV via ‘Netwerk’ met wifi te verbinden en vervolgens de Pillo Play app te updaten via de App Store. Je hoeft dit niet handmatig te doen, aangezien de update automatisch plaatsvindt wanneer je Apple TV verbonden is met wifi en in de ruststand staat. Laten we samen zorgen dat alle zorgorganisaties met Pillo’s gevuld worden met de betoverende klanken van de Magische Muziekshow!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikelen

Aanvraag Demo

Naam(Vereist)
Typ hier je bericht...